Retseptinurk – mida põnevat on võimalik valmistada lillkapsast?
Aktiivse eluviisi juures on olulisel kohal toitumine. Mõistagi võib süüa kõike head ja paremat ning hea füüsilise vormi nimel ei pea äärmustesse laskuma. Samas on põnev teada, millised võiksid olla meie toidulaual tervislikud alternatiivid, kuidas oma lemmikroogasid teise nurga alt teha ja veelgi rohkem maitseelamusi pakkuda!
Sel nädalal jagame ideid, kuidas kasutada erinevates toitudes lillkapsast. Lillkapsast on kasulik süüa, sest selles ristõieliste perekonda kuuluvas köögiviljas on rikkalikult mineraalaineid, vitamiine, kiudaineid jpm. Suur kiudainete sisaldus aitab kaasa seedetegevusele ning seetõttu sobib lillkapsas hästi söömiseks ka näiteks kehakaalu alandada soovivale inimesele.
Kapsaliste perekond üldiselt ongi madala kalorsusega, kuid nad on head kõhutäitjad – nii et söö palju jaksad! Lihtsaim viis lillkapsast süüa on toorena. Nii saame sellest aedviljast ka rohkelt C-vitamiini. Lillkapsast kuumtöödeldus saab aga valmistada väga põnevaid roogasid. Kas oled näiteks valmistanud lillkapsariisi või pitsapõhja?
Lillkapsast “riisi” tegemine on äärmiselt kerge! Tuleb lihtsalt lillkapsas riivida ning vokkida kuumal pannil. Kindlasti soovitame kasutada maitsestamiseks ohtralt peeneks hakitud küüslauku ja meelepärast maitserohelist. Meie serveerisime oma lillkapsariisi vürtsika läätsekarriga, kuid suurepäraselt sobib see lisandiks ka näiteks klassikalisele hakklihakastmele. Lase julgelt oma fantaasial lennata ning proovi uusi maitseid.
Teine nipp, kuidas lillkapsas oma toidulaual ahvatlevaks valmistada on teha sellest pitsale põhi! Selleks on vaja ainult lillkapsast ja muna. Just, Sa lugesid õigesti. Ei mingit jahu, rasva ega pärmi. Ühe ümmarguse 28 cm läbimõõduga pitsa põhja valmistamiseks vajad:
- 350g riivitud lillkapsast
- 1 muna
- Pisut soola
Pitsapõhja valmistamine: Sega riivitud lillkapsas ja lahti klopitud muna hoolikalt läbi ning maitsesta. Aseta segu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning vormi kätega ühtlaseks kihiks. Küpseta 200* juures 20-30 minutit. Põhja ääred ja pealispind võiksid olla kaunilt kuldsed. Kui põhi on valmis, siis laota peale oma lemmik pitsakatte materjal ja pane kogu roog uuesti natukeseks ajaks ahju! Meie katsime oma pitsapõhja naturaalse tomatipasta, küüslaugu-, chilli-, tomati- ja paprikaviiludega ning lisasime ka oliive ja päikesekuivatud tomateid. Õige pisut raputasime peale riivitud juustu.
Tervislik toit on maitsev!
Katriina Pärnpuu
“Head ja maitsvat toitu olen armastanud valmistada nii kaua, kui mäletan. Sügavama tähenduse toidu mõjust organismile sain õppides toitumisnõustajaks. See oli väga silmiavav periood ja minus kasvas soov jagada ka teistele teadmisi, mida ise olin saanud. Tänases maailmas on äärmiselt tähtis, et oskaksime oma söögikvaliteeti hinnata. Loodan väga, et saan pisut teid inspireerida ja teha toiduvalikute tegemise lihtsamaks kõigile neile, kes seda soovivad.”
Maitsvaid retsepte ja soovitusi leiad Katriina Facebooki ja Instagrami lehelt.